Oplossingen

Tienerzwangerschap lijkt heel makkelijk opgelost te kunnen worden. Koop een paar condooms, ga aan de pil of doe het gewoon niet. Maar is dit eigenlijk wel waar? Kunnen wij dit probleem écht zo makkelijk oplossen? Daar zijn de meningen sterk over verdeeld.

Als eerste wordt er vaak gezegd, dat ouders hun kinderen betere voorlichting moeten geven. Weinig ouders zouden voorlichting geven, waardoor veel tieners niet op de hoogte zijn van alle gevolgen. Een gesprek tussen moeder en dochter zou volgens de overheid, maar ook volgens veel burgers al veel tienerzwangerschappen kunnen voorkomen.

Ook zou er op school over kunnen worden gepraat. Sommige meisjes voelen een druk om sex te hebben, omdat de rest van hun vriendinnengroep al sex heeft gehad. Omdat zij niet achter willen blijven beginnen ze er ook maar aan. Dit is echter een impuls idee, waardoor er meestal niet over anti-conceptie wordt nagedacht.

Dan  kunnen we het gelijk hebben over de informatie van de verschillende anti-conceptie mogelijkheden. Veel jongeren weten dat deze bestaan, maar wat de veiligste is, hoe deze werkt en waar men deze kan kopen is voor veel tieners niet geheel duidelijk. Ook hiervoor zou op school, danwel thuis, informatie gegeven kunnen worden. Dit is natuurlijk een belangrijk punt, omdat veel tienermoeders zeggen dat zij niet wisten dat de condoom gescheurd was, of wanneer zij de pil in moesten nemen.

 

Wat zou de overheid hier aan kunnen doen?

Om te beginnen zou de overheid kunnen werken aan een betere vergoeding. Zo zouden condooms goedkoper kunnen worden  en de pil gratis. De pil is nu alleen gratis voor mensen tot 18 jaar en voor sommige meisjes is een pil zelf betalen toch een hele opgave. Net als condooms, die ook niet voor iedereen betaalbaar zijn. Zo betaal je voor één condoom al gauw €1,00. Dan wordt de liefde bedrijven toch een dure grap!

 

Verder is de overheid al bezig met een project, waarbij verschillende 'oefenbaby's' gebruikt worden om een realistisch beeld te krijgen van het moeder zijn. Deze baby pop poept, plast, huilt, vraagt om eten, aandacht, verzorging en alle andere bijkomende zaken. Een hele taak voor studenten in Emmen, die als eerste kennis maakten met deze oefenbaby. Echter blijkt het wel een effectief middel te zijn om een beeld te scheppen van een tienerzwangerschap en de gevolgen daarvan.